Pla Seguretat

Analisi ,Antivirus i Còpies de seguretat de les seves dades.

Temes sobre la seguretat

La seguretat informàtica és la disciplina que s'ocupa de dissenyar les normes, procediments, mètodes i tècniques destinats a aconseguir un sistema d'informació segur i fiable.
amenaces
Usuaris: causa del major problema lligat a la seguretat d'un sistema informàtic. En alguns casos les seves accions causen problemes de seguretat, si bé en la majoria dels casos és perquè tenen permisos sobre dimensionats, no els han restringit accions innecessàries, etc.
Programes maliciosos: programes destinats a perjudicar o a fer un ús il·lícit dels recursos del sistema. És instal·lat (per inatenció o maldat) a l'ordinador, obrint una porta a intrusos o bé modificant les dades. Aquests programes poden ser un virus informàtic, un cuc informàtic, un troià, una bomba lògica, un programa espia o spyware, en general coneguts com malware.
Errors de programació: La majoria dels errors de programació que es poden considerar com una amenaça informàtica és per la seva condició de poder ser usats com gestes pels crackers, encara que es donen casos on el mal desenvolupament és, en si mateix, una amenaça. L'actualització de pegats dels sistemes operatius i aplicacions permet evitar aquest tipus d'amenaces.
Intrusos: persones que aconsegueixen accedir a les dades o programes als quals no estan autoritzats (crackers, defacers, hackers, script kiddie o script boy, viruxers, etc.).
Un sinistre (robatori, incendi, inundació): una mala manipulació o una mala intenció deriven a la pèrdua del material o dels arxius.
Personal tècnic intern: tècnics de sistemes, administradors de bases de dades, tècnics de desenvolupament, etc. Els motius que es troben entre els habituals són: disputes internes, problemes laborals, acomiadaments, fins lucratius, espionatge, etc.
Errades electrònics o lògics dels sistemes informàtics en general.
Catàstrofes naturals: llamps, terratrèmols, inundacions, etc.


Còpies de seguretat
Còpies de seguretat en un lloc segur en el núvol.
Realitzar còpies periòdicament al núvol és imprescindible per restaurar dades en cas de pèrdua, incendi o robatori del nostre ordinador o servidor. El replicat de dades no ha d'estar en el mateix entorn físic que les dades originals.
Les còpies han de ser automàtiques i permetre punts de recuperació en el temps.
Han d'estar codificades i només accessibles mitjançant contrasenya.
La informació constitueix l'actiu més important de les empreses, i pot veure afectada per molts factors com ara robatoris, incendis, falles de disc, virus o altres. Des del punt de vista de l'empresa, un dels problemes més importants que ha de resoldre és la protecció permanent de la seva informació crítica.
La mesura més eficient per a la protecció de les dades és determinar una bona política de còpies de seguretat o backups. Aquest ha d'incloure còpies de seguretat completa (les dades són emmagatzemades en la seva totalitat la primera vegada) i còpies de seguretat incrementals (només es copien els fitxers creats o modificats des de l'últim backup). És vital per a les empreses a elaborar un pla de backup en funció del volum d'informació generada i la quantitat d'equips crítics.
Un bon sistema de suport ha de comptar amb certes característiques indispensables:
continu
El respatller de dades ha de ser completament automàtic i continu. Ha de funcionar de forma transparent, sense intervenir en les tasques que es troba realitzant l'usuari.
segur
Molts programaris de suport inclouen xifrat de dades, la qual cosa ha de ser fet localment a l'equip abans de l'enviament de la informació.
remot
Les dades han de quedar allotjats en dependències allunyades de l'empresa.
Manteniment de versions anteriors de les dades
S'ha de comptar amb un sistema que permeti la recuperació de, per exemple, versions diàries, setmanals i mensuals de les dades.
La majoria dels sistemes moderns de suport d'informació online compten amb les màximes mesures de seguretat i disponibilitat de dades. Aquests sistemes permeten a les empreses créixer en volum d'informació derivant la necessitat del creixement de la còpia de seguretat a proveïdor del servei.

antivirus
Encara que hi ha diversos programes antivirus gratuïts en el mercat, en general val la pena invertir per aconseguir una versió paga que ofereixi actualitzacions freqüents, nivells superiors de protecció, i seguretat per evitar que propagues infeccions a altres ordinadors. El teu programa antivirus és similar a una pòlissa d'assegurança i, com a tal, voldràs assegurar-te comptar amb una protecció que sigui més que suficient en cas que sorgeixi algun problema. Generalment, la millor opció és comprar un programa d'un desenvolupador fiable, no només per protegir el teu propi sistema, sinó també per protegir aquells amb qui comparteixes arxius, dispositius i més.

Punts a tenir en compte:
1. Abans de triar un programa antivirus, hauries de primer realitzar diligències pròpies a un nivell raonable. La protecció gratuïta és, amb seguretat, molt millor que res, però no té gran part de la funcionalitat que pots esperar de desenvolupadors fiables els paquets proveeixen una cobertura més gran. La majoria dels usuaris d'ordinadors no comprenen les moltes amenaces a les que poden enfrontar els seus sistemes. Els programes antivirus comercials generalment brinden funcions com ara "caixes de sorra", és a dir, entorns virtuals on s'executen programes en el núvol abans de permetre'ls córrer en els ordinadors de l'usuari, i això brinda nivells majors de protecció. Encara que definitivament és una bona idea experimentar amb les versions de prova dels antivirus per veure quin és el més fàcil d'usar per a tu, passar a les versions pagues és el que té més sentit per mantenir el teu ordinador segura.
2. Moltes persones estan convençudes que es troben protegides de les amenaces a internet perquè tenen molta cura, no solament en línia sinó també amb els dispositius USB, unitats de disc i altres elements que es connecten a les seves computadores. Encara que això certament és d'ajuda, moltes amenaces estan ben ocultes. Per exemple, utilitzar algunes aplicacions de Java pot deixar els equips oberts a les amenaces. Els arxius adjunts en correus electrònics i enllaços, fins i tot els que venen de fonts fiables o aquells que semblen ser de fonts fiables, com els troians, poden crear problemes importants, ja sigui descarregant arxius infectats a l'ordinador o dirigint als usuaris a llocs de tercers no segurs. Els codis maliciosos, virus i altres amenaces poden córrer en els sistemes per mesos o anys sense ser detectats, sovint creant problemes importants en relació al funcionament de l'ordinador. Si no tens un antivirus actiu, com problemes en general no seran detectats fins després que hagin generat inconvenients greus.
3. La informació que abans es guardava en caixes fortes, s'emmagatzemava en voltes corporatives o es tenia en forma física en algun lloc especial de la casa ara es guarda en computadores, dispositius mòbils, unitats USB i altres dispositius electrònics. Tot, des de la informació financera fins a les fotos familiars, està en perill. Si el teu ordinador està en risc, podries perdre tota aquesta informació important. Un virus podria destruir-la completament. O el que és pitjor, aquesta informació podria caure en les mans equivocades, la qual cosa podria convertir-te en una víctima del robatori d'identitat, xantatge i més. Per descomptat, a mesura que es comparteixen més arxius a través de les xarxes socials, correu electrònic, dispositius USB i altres fonts, augmenta el nombre de vulnerabilitats potencials. El programa antivirus correcte no només brinda protecció contra aquestes amenaces, sinó que també fa còpies de seguretat de la teva informació en cas que alguna cosa penetri el teu sistema.Los delinqüents informàtics realitzen diferents tàctiques, generalment amb l'objectiu d'obtenir beneficis financers. En alguns casos, com s'informa al CIO Públic, s'ha segrestat informació. Els delinqüents van assegurar i van bloquejar l'accés a la informació i van demandar el pagament d'un rescat per tornar a habilitar l'accés a ella.Sin això, amb més freqüència, el crim informàtic implica el robatori d'identitat. Els delinqüents poden intentar robar contrasenyes, números de l'assegurança social, de comptes bancaris, i altres dades importants per robar dels comptes. En alguns casos fins i tot obren comptes nous, generalment de crèdit, a nom de les víctimes i acumulen despeses enormes. Altres vegades poden posar aquesta informació a la venda en el mercat negre.

4. No és només el teu ordinador i la teva informació la que poses en risc quan no tens una protecció adequada. També estàs posant a altres en perill. Els codis encriptats en els arxius i correus electrònics que comparteixes poden causar problemes en els sistemes de qui els reben perquè genera debilitats en la seva protecció. Depenent de la naturalesa d'una amenaça en particular, com es l'envies a una altra persona i altres factors, no protegir-te a tu mateix i als altres en no comptar amb un bon antivirus en el teu sistema pot destruir relacions i fins i tot carreres. Considera buscar un antivirus bo com alguna cosa similar a posar-se una vacuna, la qual cosa garanteix que no propagarás infeccions als altres.
5. Adquirir un programa antivirus es pot comparar també a adquirir una assegurança. Així com protegeixes la teva llar, el teu acte i la teva salut, pots protegir el teu ordinador comprant una cosa que no només allunyarà gairebé qualsevol amenaça, sinó que també farà una còpia de seguretat de les teves dades i eliminarà qualsevol programa maliciós que amenaci el teu sistema. Si no tens un programa antivirus i el teu sistema s'infecta, normalment pots haver de gastar gairebé la mateixa quantitat de diners en arreglar el teu ordinador que en comprar una nova, i això en el millor dels casos, on només el sistema operatiu sigui atacat. També hi ha virus, com ara el virus BIOS, que ataquen el maquinari. Si el teu ordinador s'infecta amb aquest, eliminar-lo és un desafiament encara més gran. Potser no tinguis una altra opció més que reemplaçar el teu xip de la BIOS o adquirir un ordinador nova, perdent potencialment tot el que tenies emmagatzemat en el teu disc rígid. Amb tals amenaces sempre presents, invertir en un bon programa antivirus pot ser una despesa que es paga per si sol, i moltes vegades és així.